Antalya şüphesiz olağanüstü bir turizm merkezidir. Yakındaki Toros dağları çam ormanlarıyla kaplıdır ve pırıl pırıl denize kadar uzanır, kayalık çıkıntılar ve gizli koylardan oluşan düzensiz bir kıyı şeridi oluşturur. Akdeniz’in en az kirlenmiş kıyı bölgelerinden biri ve inanılmaz manzaraları ile dünya çapında türünün en iyi örnekleri arasında kabul edilen bu bölge, onu ziyaret edenlerin zihninde kalıcı bir anı bırakıyor.
Antalya yaz aylarında tatil yapabileceğiniz en nadide noktalardan biri olmakla birlikte kış turizmi ve tarihi turistik mekanları ile de dikkat çekiyor. Gezmeyi sevenler için Antalya gezilecek yerler listesi bu yazımızda sizlerle olacak.
Hadrian Kapısı
Hadrian Kapısı, eski kente girişin ana kapılarından biridir, M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilmiş ve İmparator Hadrianus’un MS 130’da Antalya’ya yaptığı ziyareti işaretlemek için inşa edilmiştir. Kapının her iki tarafında dört sütun bulunan üç kemerli mermer kapısı vardır.
Kapıyı ziyaret ettiğinizde kuzey ve güneyde savunma kuleleri ile çevrili olduğunu ve Roma döneminde inşa edildiğini göreceksiniz.
Perge Antik Kenti
Perge şehri, Antalya’nın 15 km doğusunda yer almaktadır, geçmişte antik Pamfilya’nın başkentiydi ve Yunanlılar, Romalılar, Persler ve Atinalılar tarafından yönetiliyordu. Kentte M.Ö. 2. yüzyılda Pergalı Apollonius, o dönemde ünlü bir astronom ve geometrik terim olarak tanımlamıştır.
Termessos Antik Kenti
Termessos, Antalya’nın 34 km kuzeybatısında, özellikle Toros Dağları’nda yer alır ve Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentlerinden biridir. Konumu yıllar boyunca hayatta kalmasını sağladı ve fethedilemezdi ve Büyük İskender MÖ 4. yüzyılda teslim oldu.
Konyaaltı Plajı
Konyaaltı Plajı, Antalya’nın doğusunda, oradan yaklaşık 7 km uzaklıkta yer almaktadır, şehrin en güzel plajlarından biridir ve plajın arkasında, dağların büyüleyici bir manzarası vardır. Kaba ve çakıl taşlarının bir karışımı ile sahilde iken dinlenmek ve günün tadını çıkarmak için mükemmel bir yerdir.
Plajda şemsiye kiralayabilir, denizde yüzebilir ve birçok aktivite yapabilirsiniz. Ayrıca, tuvaletler, duş olanakları ve plajın arkasında, palmiye ağaçları ve etrafınızdaki güzel manzarayla yemek yiyebileceğiniz bir dizi restoran, mağaza ve kafe bulacaksınız.
Yiliminare Camii
Yiliminare Camii, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Kayqubad tarafından yaptırılmış, 14. yüzyılda yıkılmış ve ondan sonra tekrar inşa edilmiştir. Cami 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak ilan edildi ve bugüne kadar Müslümanlar tarafından dua etmek için kullanılıyor. Cami, Antalya’nın en gözde cazibe merkezlerinden biridir; Minaresi Selçuklu mimarisinin muhteşem bir örneğidir ve 38 metre yüksekliğindedir.
Aspendos Antik Tiyatrosu
Antalya’ya 47 km uzaklıkta bulunan Aspendos, orada M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilmiş ve 12000 kişilik bir Roma tiyatrosu göreceksiniz. Eylül ayında Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali için etkinlikler düzenleniyor.
Ayrıca gezilecek yerlere yakın olan Aspendos, Perge ve Manavgat Şelaleleri’ni ziyaret edebilirsiniz. Oradayken Aspendos’un Roma kalıntılarını ve 13. yüzyılda inşa edilen Eurymendon’daki Roma Köprüsü’nü görebilirsiniz.
Kurşunlu Şelalesi
Antalya’nın kuzeydoğusunda yer alan Kurşunlu Şelalesi, Akdu Nehri’nin kollarından biridir ve 600 hektarlık bir tabiat parkı içindedir. Şelale çam ormanı ile çevrilidir ve orada uzun bir yürüyüş yapabilirsiniz. Ayrıca parkın girişinde piknik alanı ve birçok restoranın yer alacağı Antalya’nın merkezinden otobüse binerek parka ulaşabilirsiniz.
Lara Plajı
Antalya’nın güneyinde, beyaz kum ve güzel mavi su ile yer alan Lara Plajı, kafe ve restoranları ile ünlüdür. Lara Plajı, arkadaşlar ve aileler için mükemmel bir yerdir ve harika bir turistik cazibe merkezidir. Orada körfez boyunca dağların arkasında gün batımını izleyebilirsiniz ve Antalya tatil beldelerinin çoğunun bulunduğu yerdir.
Likya Yolu
Likya yolu, Türkiye’de Antalya’dan Fethiye’ye giden yaklaşık 500 km’lik bir yürüyüş parkurudur. Tüm yürüyüşü yapmak yaklaşık 30-45 gün sürer! Türkiye’nin güzel simgelerinden birini görmek için Antalya’daki Likya Yolu’nu ziyaret edin.
Eski Liman
Eski liman, kafeler, butikler, çarşılar ve limanın her tarafına yayılmış yatlarla dolu olduğu ve Akdeniz’e baktığı ziyaret etmek için çok güzel bir yer. Liman eski şehir surları, ağaçlarla çevrilidir ve Düden Şelaleleri gibi birçok turistik yere tekne turlarının başlangıç noktasıdır.
Eski liman bir zamanlar Antalya’nın ana ekonomik merkeziydi ve 2. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar şehre ve çevreye ticaret getiriyordu. Günümüzde liman, kahve içerken veya yemek yerken rahatlayabileceğiniz ve gün batımının tadını çıkarabileceğiniz bir yerdir.
Eski Şehir
Eski şehir, Antalya’nın en gözde cazibe merkezlerinden biridir. İçinden geçerken bir labirent gibidir ve parke taşlarında sıralanmış Osmanlı evlerini göreceksiniz. Oradaki evler ve konaklar oteller, restoranlar, mağazalar ve sanat galerileri için evlerdir.
Eski şehirdeyken, ziyaret edebileceğiniz birkaç yer var, bir kale kapısı ve bir taş saat kulesi içeren ana meydan, ayrıca 18. yüzyılda inşa edilmiş ve harika bir iç tasarıma sahip Tekeli Mehmet Paşa camisini göreceksiniz.
Side
Side, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen antik kentlerinden biridir. Akdeniz’e doğru uzanan, Antalya’ya arabayla sadece 1 saatlik mesafede yer alan şehrin tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanmaktadır.
Bununla birlikte, en etkileyici kalıntılar, MÖ 2. yüzyılda Yunanlılar tarafından inşa edilen iyi korunmuş şehir surları ve ana kapı ve MS 2. yüzyılda Roma inşaatının Altın Çağı sırasında inşa edilen kolonaded cadde, tiyatro ve Apollon Tapınağı’dır.
Vip transfer hizmetleri için: Antalya Vip Transfer Hizmeti
Sıkça Sorulan Sorular
Manavgat şelalesi giriş ücreti ne kadar?
Manavgat Şelalesi giriş ücreti 2023 yılında 6 TL olarak uygulanıyor. Gezi noktasına gazi ve şehit yakınları giriş yapacaksa ücret talep edilmiyor.
Side Antik Kent giriş ücretli mi?
Side Antik Kenti ücretsiz olarak ziyaret ediliyor. Güncel giriş ücreti 15 TL olarak uygulanmaktadır. Side Tiyatrosunu da gezecekseniz 30 TL ödeme yapmanız gerekiyor. Antik kenti gezecekler için ücret istenmiyor ancak ziyaret saatleri var.
Turgut Şelalesi kaça kadar açık?
Şelale giriş çıkışları için bir saat ya da giriş ücreti yok. İstediğiniz zaman gelip Turgut Şelalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Apollon Tapınağı kapısında ne yazıyor?
Apollon Tapınağı girişinde Gnothi Seauton yani Türkçe olarak Kendini Bil yazmaktadır. Bu yazı Yunancadır ve ilk andan itibaren kapıda görülebilmektedir.